OWOCOWE ŁÓDZKIE w Skierniewicach.
6 czerwca 2023 r. w gościnnych progach Centrum Rozwoju Edukacji Województwa Łódzkiego w Skierniewicach przy ul. Batorego 64D odbyła się inauguracja projektu OWOCOWE ŁÓDZKIE – w Bolimowskim Parku Krajobrazowym i okolicach. Program ten polega na sadzeniu w przestrzeni publicznej drzew i krzewów owocodajnych – z myślą o naszych braciach mniejszych, głównie ptakach, owadach i małych ssakach. Zadanie to wpisuje się w szerszy projekt o nazwie: „Województwo Łódzkie Ogrodem Polski”.
Oddział Terenowy Bolimowskiego Parku Krajobrazowego we współpracy z Centrum Rozwoju Edukacji Województwa Łódzkiego w Skierniewicach oraz Akademią Nauk Stosowanych Stefana Batorego zorganizował spotkanie inauguracyjne o aspekcie konferencyjnym, z porządkiem:
- Prezentacja projektu „Owocowe Łódzkie – Agnieszka Pruszkowska (OT BPK).
- „Przyrodnicze walory drzew owocowych” – Agnieszka Pruszkowska (OT BPK).
- „Prawidłowa obróbka kulinarna owoców – dr inż. Agnieszka Wiosetek-Reske (Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego).
- „Super owoc aronia – właściwości prozdrowotne Aronia melanocarpa” – mgr Dominika Szulz (Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego).
- „Uprawa kilku nowych gatunków roślin sadowniczych” – prof. ANS SB dr hab. Tadeusz Olszewski (Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego).
Konferencja była wzbogacona o:
- sadzonki krzewów owocodajnych pochodzących z „parkowej szkółki” w Moszczenicy, które otrzymali uczestnicy konferencji,
- zajęcia plenerowe dla dzieci zrealizowane w Centrum Rozwoju Edukacji Województwa Łódzkiego w Skierniewicach oraz zajęcia biblioteczne „Owocowo z biblioteką” w wykonaniu nauczycieli-bibliotekarzy z Biblioteki Pedagogicznej i Akademii Nauk Stosowanych Stefana Batorego;
- zajęcia warsztatowe w gościnnych pomieszczeniach Akademii: „Prawidłowa obróbka kulinarna owoców” pod wodzą dr inż. Agnieszki Wiosetek-Reske (ANS SB), które przebiegały w dramatycznej a jednocześnie pozytywnie twórczej atmosferze i zaowocowały wytworzeniem doskonałego kisielu z truskawek, filecików z pomarańczy, kompotu z jabłek obranych i nieobranych, i gofrów z bitą śmietanką, ze strojem wieloowocowym ! Wszystko to – według oryginalnych receptur - zachwyciło wybredne podniebienia uczestników i gotowe było sprostać gustom najbardziej wyszukanym.
Oglądając naszą fotorelację smak tych wspaniałości można sobie jedynie wyobrazić…
Tekst – Oddział Terenowy Bolimowskiego Parku Krajobrazowego, SP.
Fotografie: J. Kowalska, S. Pytliński.